Bog nam je u svojoj milosti dao hranu da se prehranimo. Tako je među biljkama na poljima postavio ove prekrasne biljke da nas “izliječe od bolesti”. Svaka biljka odgovara jednoj osobini i njezina je svrha ojačati ju da bi naša prava osobnost nadišla slabosti koje je koče. Edward Bach – Free Thyself

Dr. Edward Bach

Bachove cvjetne esencije, njih 38, osmislio je liječnik i homeopat Edward Bach. Iako je bio bakteriolog, vjerovao da su fizički simptomi pacijenata koje je liječio bili povezani s njihovim emocionalnim i mentalnim stanjem. Da bi pomogao ljudima da prebrode strah, očaj, nesigurnost, preosjetljivost, osmislio je svoju metodu. Zanimljiva je njegova životna priča – nakon što mu je 1917. godine odstranjen zloćudni tumor. Njegove kolege prognozirale su mu još samo tri mjeseca života.

Čim se mogao dignuti iz kreveta, otišao je u svoj laboratorij odlučan da vrijeme koje mu je preostalo iskoristi za svoja znanstvena istraživanja. Kako su prolazili tjedni bio je sve snažniji. Tri mjeseca kasnije osjećao se bolje nego ikad. Bach je vjerovao da ga je spasilo uvjerenje da njegov život ima svrhu, da ima još toga za napraviti. Godinu nakon što je obznanio da je njegov rad završen. Bilo je to 1936., devetnaest godina nakon što je po mišljenju liječnika trebao umrijeti, preminuo je u svom domu Mount Vernon gdje se danas nalazi Bachov centar.